GreenPunkt

Програмата "Ново тяло за 21 дни"

Тази програма е за всички, които някога са се подлагали на глад, пропускали са закуска, вечеря или отчаяно са броили калории, за да се отърват от килограми, които се натрупват отново. Тази програма е за всички, които не смеят да се погледнат в огледалото, защото отражението там ги смущава. Както и за всички, които искат да се научат да се хранят балансирано и да запазят здравето и младостта си. Тази програма е и за хора, които имат алергии или непоносимост към определени храни, с нея ще може да изолирате храните, които ви вредят.


 • Какво представлява програмата Ново тяло за 21 дни?

Програмата Ново тяло за 21 дни е предизвикателство да преоткриете себе си. По време на програмата ще научите неща, които не сте знаели за реакциите си към определени храни,

-ще се детоксикирате ,

-ще рестартирате тялото,

-ще се научите да откривате, кои храни ви се отразяват добре и кои не,

-ще се научите да се храните балансирано,

-ще свалите килограми,

-ще създадете сами режим, който е най-добър за вас и най-важното

-ще запазите постигнатите резултати за напред.


 • Защо 21 дни? Какво толкова има в това число?
 • Когато повтаряте едно ново нещо в продължение на 21 дни, то се превръща в навик, а както знаете навиците трудно се изкореняват. Идеята е да моделираме красиво тяло, затова ни е нужно да превърнем здравословното хранене в наш навик.
 • Преди да започнем.

Разделили сме програмата на 7 групи по 3 дни.

Първите три дни ще пречистим тялото. Даваме му възможност да ускори метаболизма си и да изчисти натрупаните отрови. Много е важно през тези дни да спазвате стриктно програмата и да не си позволявате друга храна или напитки. Това са най-трудните три дни, но от тях зависи резултатът, който ще постигнете. Тук може да свалите 2-3 дори 5 кг. През тези дни може да получите главоболие. Не се притеснявайте, това се дължи на ускореното изхвърляне на токсини на този етап. Може да помогнете на тялото си като пиете повече вода или билков чай (без подслаждане).

Следващите дни стартираме истинското опознаване на тялото си. През тези дни ще включваме различни храни и ще наблюдаваме как реагира тялото ни. Ще се учудите колко неща ще научите за себе си през тези дни. На всеки три дни ще вкарваме поетапно нова група храни. Така ще имате възможност да следите как реагира тялото ви на новите храни и може би ще откриете такива, които не ви понасят добре и никога повече няма да ядете.

 • За кого е подходяща програмата?

Програмата Ново тяло за 21 дни е подходяща за всички, които искат да отслабнат. За тези, които искат да се хранят здравословно, както и за хората, които искат да открият защо дебелеят и кои храни не им понасят.

Ако сте бременна, кърмите или имате заболяване, което изисква специално лечение, моля консултирайте се с вашия личен лекар, преди да започнете програмата.


Програмата Ново тяло за 21 дни не е диета. Тя е режим на хранене, който ще ви помогне да изглеждате добре и да се чувствате жизнени. Точно затова храна ще има, няма да стоите гладни. Само през първите дни ще ви е по-трудно, но тези дни са нужни, за да ускорим метаболизма, който е бил забавен до този момент. През следващите дни ще си отядете на ядки и ще се храните по пет пъти на ден. Важно е да запомните, че стомахът ви е колкото грейпфрукт и затова храната, която поемате не бива да бъде повече на едно хранене. За да се ориентирате в порциите спазвайте правилото на дланта.

Месото в порциите трябва да бъде колкото дланта ви, а салатата две шепи. Или на всеки 100г месо трябва да изяждате 300 г салата


Ще имате три основни хранения за ден и две закуски. Важно е да привикне тялото, че ще има редовни хранения. Когато се храним безразборно или гладуваме по цял ден и само вечеряме, тялото се стресира и започва да трупа запаси. Така реално не се храним, а сме дебели. Тялото се страхува да освободи запасите си, защото знае, че ще гладува. С програмата Hово тяло за 21 дни ще се научите да ядете по-малко и на редовни интервали. Така тялото ще започне да разгражда депата си. Ако много огладнеете може да си вземете ядки. Затова имаме две междинни закуски от ядки – две шепи за деня.

Ядките ще ви помогнат да преодолеете нуждата да гризете нещо, както и ще си набавите допълнително количество магнезий, за да се преборите с главоболието и крампите. Също така ще притъпят и глада за сладко.

По време на диетата (без първите три дни) е важно да взимате хранителни добавки. Те ви помагат да си набавите нужните витамини и минерали и способстват за по-бързото отслабване.

Всеки ден ще са ви нужни:

За да можете да изхвърляте отровите е нужно да пиете много вода, поне по два литра на ден. Ако не сте свикнали да пиете вода, може да пробвате да добавите малко лимон. Добра опция са и чайовете. За двата литра, които трябва да изпиете са ви достатъчни 3-4 пакетчета. През първите три дни може да ползвате чай за детокс или за пречистване, а през другото време може да пиете чай за отслабване ( чай Красива фигура) или обикновени билкови чайове. Имайте предвид, че черният чай и кафето съдържат кофеин, който ще забави изхвърлянето на токсини, затова ги избягвайте по време на режима или поне първите три дни. Безалкохолните напитки и сокове също би трябвало да не се консумират през този период. Не забравяйте, че във всички сокове и безалкохолни има захар и много празни калории, както и в алкохола.
Програмата ново тяло за 21 дни

Първите три дни са много важни. През тези дни ще изчистите натрупаните токсини, това ще ускори метаболизма и ще накарате тялото да топи мазнини. Затлаченият организъм е причина много от диетите да се провалят. Добре ще е през тези дни да пиете чай за детоксикация. Така ще помогнете на организма по-бързо да се изчисти от отровите.

И така започваме :)

Първите три дни се храним по три пъти на ден. Между храненията пием много течности ( билков чай, вода - поне 6 чаши на ден). Газираните напитки са забранени! Те съдържат много фосфати, които се комбинират с калция, така той се изхвърля от организма и това води до намаляване на костната плътност. Кафето и черният чай също трябва да се избягват поне през първите три дни. Любителите на чая (имаме предвид черен чай) могат да си докарат недостатъчност на цинк или желязо, защото абсорцията на тези минерали се блокира. Приемът на повече от 300 мг кофеин, което се равнява на две чаши силно кафе или три чаши чай влошава храносмилането и може да доведе до главоболие. Кофеинът забавя детоксикацията.

Стартираме с най-важната част – първите три дни.

Първи ден:

три грейпфрукта ( общо тегло около 1,20 кг)

Избрали сме грейфруктите за старт на диетата, тъй като създават усещане за ситост. Сокът от грейпфрут елиминира запек, подобрява храносмилането, като усилва отделянето на стомашни сокове. Грейпфруктът също е богат на калций, фосфор, желязо и витамин А. В грейпфрута се съдържа голямо количество витамин С, витамин В9, магнезий, калий, ликопен /важен антиоксидант/ Освен това съдържащият се в него нарингенин леко намалява детоксикацията, което е добре за първи ден. Отделянето на токсини може да ви причини главоболие.

Втори ден: 1.2 кг сварени картофи. Разделете ги на три порции. Не се овкусяват!

Трети ден: Три кофички кисело мляко – ниско маслено.

Не забравяйте да пиете много вода. Това ще ви помогне да изкарате по-леко тези първи дни и ще отмие натрупаните токсини. Може да си кипнете два литра вода с 3-4 пакетчета детоксикиращ чай и да пиете половин час преди хранене по 300 мл.


Поздравления преминахте най-трудните три дни от диетата! Сега ще е по-лесно.

Следващите три дни ще се храним по пет пъти на ден. Имаме три протеинови хранения и две закуски. През тези дни започваме да пием и добавки. Защо са важни добавките и протеините за нашата диета ще разкажем по нататък.

Стартираме деня с топла вода с лимон (300 мл)

8ч. Закусваме с една част протеин и две части зеленчуци.

11ч. Междинна закуска шепа ядки или парче плод

13ч. Обядваме 100г месо и 300г салата.

16ч. Междинна закуска шепа ядки.

19ч. Вечеря 100г месо и 300г салата.

Ако си лягате по-късно може да изядете плод или ядки преди лягане.

Това е примерната схема за цялата диета. Разбира се часовете са ориентировъчни. Вие може да ги нагодите според вашия дневен график. Важно е да спазвате интервалите на основните хранения и закуските, както и да пиете по 300 мл вода (чай) на всяко хранене. Не забравяйте и за добавките: всеки ден ще са ви нужни:

 • 300-500 мг калций два пъти на ден;
 • 200-400 мг магнезий на ден;
 • един добър мултивитамин;
 • масло от сруденоводна риба 2-3г два пъти на ден.

През първите три дни храненето ни е основно на плодове, зеленчуци, ядки и месо. От менюто сме извадили всички бобови храни, млечни храни, зърнени храни, както и алкохола и захарните изделия. Тези храни ще ги включваме поетапно. Идеята е на всеки три дни да вкарваме нова група храни. Така ще може да следите как реагира тялото ви на различните групи. Внимателно следете за реакции на тялото ви при включване на всяка нова храна. Ще забележите, че някой храни ви карат да се чувствате зле – причиняват ви главоболие, дискомфорт в стомаха, карат ви да се чувствате уморени. Следете за това. Идеята на програната е да ви помогне да опознаете тялото си и да махнете от ежедневието си храни, които го натоварват и пречат на нашата цел – красиво и здраво тяло.

През първита три дни ядем протеини колкото дланта си – това са чисто месо, бяла риба, яйца. От зеленчуците, ако са зеленолистни две шепи или около 300г салата. Плодовете за хапванията са ни колкото юмрук и ядки малка шепа (20-25 /бр.) не забравяйте, че фъстъците и соята са бобови и те не могат да присъстват на този етап.

През вторите три дни менюто ни е същото с малката добавка, че може да консумирате преработени меса във вид на шунка и нискомаслени наденички. Останалите храни и начина на хранене се запазват. Храним се на малки порции и често, не пропускайте хранене. може да намалите порциите, но не и бройките хранения. Това е много важно, за да ускорите метаболизма си и да преминете в режим на разграждане на излишните депа. Когато пропускате хранене, тялото започва да трупа запаси. То е свикнало. че ще го лишавате от храна и се страхува да не загуби запасите си. Звучи странно, но за да отслабвате, трябва да се храните.

На десетия ден включваме бобовите храни. През следващите три дни заедно с зеленчуците хапваме и бобови като: бял боб, зелен фасул, грах, леща, соя, както и кълнове от тези храни. Може да си изберете по един вид на ден и да добавите по една ч.ч към зеленчука за основните ястия. Може да добавите соята и фъстъците като ядки в часовете за хапване. Не забравяйте, че добавянето на бобовите храни не бива да е за сметка на другите зеленчуци. Както и не бива да увеличавате порцията. При основните хранения отново имате два юмрука зеленчуци, като половината са бобови, а другата половина е за другите видове във вид на салата или задушени. Вече включихме нови храни. Наблюдавайте как тялото ви реагира на това. Следете за всяка промяна и ако забележите, че някоя храна ви прчинява дискомфорт, това означава, че тази храна не ви понася и трябва да я извадите от менюто си. Има голяма вероятност организмът ви да не може да усвои тази храна и да я трупа във вид на депа с цел да се защити от нея. Това, че някога в детството ви са казвали, че тази храна е полезна, не означава, че тя задължително е добра за вас.

Искаме да ви напомним, че са забранени соковете (дори фреш), газираните безалкохолни, захарта, меда, алкохола. Пием по два литра вода или чай Красива фигура.

На тринадесетия ден включваме млечните продукти. Тук можем да консумирама ¾ ч.ч нискомаслено кисело мляко, обезмаслена извара, нискомаслена сметана, сирене. Количествата са до 100 калории на порция. Млечните продукти не заместват протеините в основните хранения. Може да ги добавите към закуските като ¾ ч.ч нискомаслено кисело мляко с шепа ядки или плодове. Искаме да уточним, че овесените ядки , макар и наречени така не са ядки и все още не са част от менюто ни. Това е втора група нови храни. Следете за симптоми на непоносимост при въвеждането на всеки нов продукт. Бобовите храни, които вкарахме предните дни, остават в менюто ни, освен ако не се е оказало, че имате непоносимост към някоя от тях. Не забравяйте за добавките: всеки ден ще са ви нужни:

 • 300-500 мг калций два пъти на ден;
 • 200-400 мг магнезий на ден;
 • един добър мултивитамин;
 • масло от сруденоводна риба 2-3г два пъти на ден.

На шестнадесетия ден включваме по 100 калории във вид на зърнени храни или продукти с висок гликемичен индекс (ВГИ). Те не могат да заместят порциите зеленчуци или бобови в основните ястия. Новите ни храни са:

пълнозърнест хляб – 1 филия;

пълнозърнест геврек - ½;

пълнозърнести зърнени закуски – ¾ ч.ч.;

царевица – 1 кочан;

овесена каша – 1ч.ч сурова;

пълнозърнеста или оризова паста – 1 ч.ч. варена;

картофи – 1 ч.ч;

ориз – ¾ ч.ч варен;

ливански хляб – среден размер.

За закуските вече може да добавите, храни, които до този момент бяха забранени:

кокосово брашно – неподсладено;

фурми, сушени боровинки, сушено френско грозде, стафиди, полусладки шоколадови пръчици, както и последните три дни може да ядете до 60г черен шоколад на ден.

Не забравяйте да пиете по 300 мл чай Красива фигура или вода за всяко хранене.

В приложения планер ще може да си изтеглите позволените храни, както и програмата по дни.

Програмата ново тяло за 21 дни ще ви помогне да свалите излишните килограми, ще ви помогне да се научите да се храните балансирано и това да стане ваш навик, ще научите кои храни не са добри за вас и може би никога не бива да консумирате. Ако имате повече килограми за сваляне може да направите един ден почивка, през който да се храните с любимите си храни и да повторите програмата отново.

Програмата ново тяло за 21 дни не е диета, с която бързо да свалите килограми. Тя е хранителен режим за цял живот. Ако този модел на хранене ви допада, може да го превърнете в стил на живот. След като приключите програмата е желателно да запазите интервалите на хранене и големината на порциите. И не забравяйте да пиете вода. Нашето тяло е съставено от 70% вода, тя е изключително важна както за добрата ни фигура, така и за здравето ни.

За тези, които имат да свалят повече килограми, може да си направите един пируващ ден, в който да си позволите забранените храни, които ви се ядат и да повторите програмата.

Съставянето на тази програма е базитана на личен опит и е вдъхнивена от книгата на д-р Кристин Лайдън 10 години по слаби. Д-р Кристин Лайдън е завършила медицина в Йелския университет и е била личен диетолог на Куентин Тарантино и Каре Отис.