GreenPunkt

Грижа за краката

Въпреки, че стъпалата са една от най-незабележимите части от тялото, те се нуждаят от всекидневни грижи - също както и миенето на зъбите. За да поддържаме краката си в оптимално състояние, не е достатъчно да спазваме само елементарните правила за хигиена. В действителност, краката са едно огледало на нашето здраве. Те изпълняват и ролята на ранни детектори за различни болестни състояния, като диабет, артрит, нарушения в циркулацията и др. Една четвърт от всички кости в човешкото тяло се намират в стъпалото. Когато тези кости не заемат правилната си позиция, това се случва и с тялото.

Втвърдяванията и мазолите се формират, когато при носене на обувки, кожата се притиска и трие в кокалестите части. Ако се пренебрегнат първите симптоми на болезнена чувствителност, кожата се втвърдява, като реакция на природата да защити чувствителните зони.
Избягвайте да киснете за дълго краката си, тъй като това може да им отнеме естествените мазнини. Подсушавайте краката внимателно, особено в зоната между пръстите. Ако кожата ви е суха, използвайте овлажняващ крем върху цялото стъпало, освен между пръстите.